Triunghiul dramatic sau triunghiul lui Karpman

 Triunghiul dramatic scoate la lumina  ipostazele in care ne putem gasi la un moment dat.

Aceste ipostaze insa sunt dinamice si noi putem fi Victima apoi Persecutorul si apoi Salvatorul in cadrul aceluias context.

 

 De exemplu :  Victima este intr-o situatie dificila si nu gaseste solutii( de fapt nu cauta, pentru ca el nu crede ca poate rezolva situatia,,Nu pot sa  rezolv’’

 

  Salvatorul  ii spune : ,,m-am gandit la problema ta( desi nu l-a rugat nimeni) si uite, poftim, asta e solutia  la problema ta.

 

Persecutorul spune ,, lasa-l  o sa se descurce singur/a,  ce tot  te bagi  unde nu-ti fierbe oala.

 Apoi   Victima spune  Salvatorulul … ,,aaa nu cred ca va functiona‘’

 

 Salvatorul schimba rolul devenind Persecutor  si ii spune  Victimei : stii ceva, eu vin sa te ajut si tu nu misti un deget, esti lenes, nu ma mai intereseaza problemele tale,  poti sa mori , n-ai decat…

Persecutorul poate daca vrea, sa  schimbe rolul in Salvator si  ii spune victimei :   ,,hai la mine sa te ajut ‘’.

 

Victima poate deveni Persecutorul salvatorului ei initial,  reprosandu-i ca este insensibil si nu intelege situatia dificila in care acesta se afla.

 

Trunghiul dramatic este de fapt o  matrice manipulatorie in care adesea ne rotim in cele 3 roluri fara a fi constienti de asta.

 

 Oare de cate ori nu am procedat la fel ca si personajele din povestea anterioara fara sa ne dam seama ca de fapt suntem blocati intr-o ipostaza sau facem rau dintr-o alta ipostaza ?

 

Sau Salvatori fiind nu reusim sa ne ingrjijim de prioritatile noastre,  pentru ca nu reusim sa iesim din rolul de salvator  si mereu suntem setati  sa oferim ajutor,  cand victimele nici macar nu cer acest ajutor .

 

 Una dintre ele aceste Ipostaze ne caracterizeaza cel mai adesea.

 

De altfel  ne si alegem profesii in  functie de ipostaza predominanta

 De exemplu Salvatorii isi aleg profesii  ca : asistenti medicali, psihologi, preoti, voluntari in diverse  actiuni.

Persecutorii au functii de conducere, sunt persoane reci , insensibile,  pot fi politisti,  gardieni  in penitenciare,  luptatori in ring

Victimele  sunt alese de catre conjuncturi exterioare profesionale,  ei fac ,,ce o fi ’’

 

Persecutorul are ca atitudine urmărirea satisfacerii propriilor nevoi și acționează doar în interes propriu.

Modul lui de functionare este : „Pot să te fac să te simţi rău. Și o voi face.”  

El  critică, este furios, autoritar, cu o nevoie absolută de a câștiga și de a avea dreptate, fiind de cele mai multe ori inflexibil.

Principala lor frică este legată de vulnerabilizare, teamă pe care o ascund de multe ori în spatele agresivității.

 

 Blocajul lui emotional este la nivel de ,, nu vreau ‘’ sa -mi arata vulnerabilitatea pentru ca ceilalti ma vor rani si nu as putea suporta. ,,Cea mai buna arma de aparare este atacul’’.

 

Salvatorul este preocupat de situația grea în care se află o persoană, de regulă victima.

Ea are ca motto: „ Eu pot sa te ajut, pot sa te salvez ”.

Salvatorul ajută chiar dacă nu i se cere. Salvează ca să se simtă superior ”Nu poți să o faci singur”

 

Blocajul lui emotional este la nivel de ,,nu merit ‘’ sa ma ingrijesc intai de nevoile mele , de aceea caut sa dau un sens existentei mele ajutand pe altii.

 

Victima este de regula personajul care suferă din start, pornind de la ideea: ”Mi se poate face rău sau bine, foarte ușor de către alții.”

Victima se plânge, respinge orice soluție, se simte descurajat.

Evită responsabilitățile, ca să se simtă inferior, sa-si justifice esecurile

 

 

Blocajul lui emotional este la nivel de ,, nu pot ‘’ eu nu pot sa fiu, sa fac sau sa am, ce au altii. Ei au pentru ca…  dar eu nu pot avea,  eu nu-s ca ei..

 

 Iesirea din  Trunghiul Dramatic   necesita cativa pasi !

1.Constentizarea – in ce ipostaza sunt acum ? ce face asta cu mine?

2.Dezvoltarea asertivitatii

 Persecutorul :  inteleg ca ti-e greu, chiar eu am fost in acesta situatie si iata am iesit, pot sa-ti ofer cateva indicii daca doresti-  iti aloc incredere !

3. Invatarea  pretuirii de sine! 

Salvator : ,,sunt disponibil/a sa te ajut daca ai nevoie,   eu cred ca tu ai capacitatea de a face fata singur/a acestei situatii- te imputernicesc !

4. Asumarea deciziilor si a propriei vieti!

 Victima : oare cum pot totusi sa rezolv acesta situatie ?  daca  problema vine cu solutia la pachet, hai sa sap putin pentru a o gasi- am gasit-o !!! – sunt o persoana independenta !

 

 Iesirea din triunghiul dramatic  se face prin  auto-observatie, introspectie si dorinta de a  iesi dintr-un anumit rol  pentru ca  acest triunghi  aduce pierdere in oricare din aceste ipostaze, chiar si in ipostaza

Persecutorului desi am fi tentati sa credem ca acesta nu ar avea motive  privitoare  la sine care sa-l motiveze spre schimbare.

Pai cu siguranta nimanui nu-i place  sa se insoteasca in viata cu  un Persecutor, asadar acesta va ramane singur si  nedorit de nimeni.

 

 Victima desemenea, desi pare  in avantaj sa fie mereu in  ipostaza de a primi, afla  ca Victima va pierde mult pe termen lung deoarece  oricati  salvatori ar avea in jur, la un moment-dat toti se vor satura sa tot ofere si sa nu primeasca inapoi nimic in schimb, sau poate eventual nemultumiri din partea Victimei.

 

 Iar Salvatorul desi poate culege multe laude ,in fapt el isi neglijeaza propriile nevoi    ajutandu-i pe altii  neglijandu-se pe sine iar  nivelul lui de frustrare si nemultumire de viata creste atat de mult ,incat usor poate cadea in extrema cealalta devenind Persecutor – insensibil si asa cum spuneam nu e de dorit.

 

Pentru a primi articolele  mele

aboneaza-te la  www.cristinaglaman.ro

 

 

 

 

 

 

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns