Monstrii violentei domestice ascunsi sub diversele masti – RECUNOSTE-I

 

Violenta domestica – alege SA NU faca parte       din viata ta!

De violenta domestica si abuz  se poate lovi oricine dar problema este ca  adesea este  trecut cu vederea, scuzat sau negat. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand abuzul este de ordin psihologic, mai degraba decat fizic. Observand si recunoscand semnele unei relatii abuzive este primul pas pentru a pune capat acestui fenomen. Nimeni nu ar trebui sa traiasca cu  frica fata  de persoana pe care o iubeste.

Abuz domestic, de asemenea, cunoscut sub numele de abuz in familie, se produce atunci cand o persoana intr-o relatie intimă sau de casatorie incearca sa domine si sa controleze partenerul sau alte persoane din familie.

Violenta domestica si abuzul sunt utilizate pentru un singur scop si anume : de a castiga si mentine un control total asupra partenerului.

Agresorii folosesc frica, vinovatia, rusinea, si intimidarea pentru a-si  manipula partenerul  si a-l  tine sub piciorul lui.

Violenta domestica si abuzul nu discrimineaza. Este intalnita atat in randul cuplurilor heterosexuale cat si in  parteneriatele de acelasi sex. Ea apare în toate categoriile de varsta, origini etnice,  niveluri economice,  sociale si educationale. Statisticile ne rata ca femeile sunt cel mai des abuzate in timp ce barbatii  se regasesc intr-un raport foarte scazut. Iata si cateva date in acest sens :

95% dintre victime sunt de sex feminin.


– 95-98% dintre făpta
și sunt de sex masculin.


-la fiecare 15 secunde o femeie este batuta, violata, sau ucisa


-in fiecare zi o femeie din 4 este ucisa de  mainile unui partener intim.


-băie
ții care au fost martorii  abuzului  mamelor lor sunt de doua ori mai susceptibili de a abuza de partenerele   lor  ca viitori  adulti.


– copiii de mame abuzate au mai multe sanse de a se sinucide, de a consuma  droguri si alcool, de a fugi de acasa si/sau sa se angajeze in prostitutie adolescenta.


-intr-un studiu din 1992, s-a demonstrat ca  63% dintre copiii cu varste cuprinse între 11 – 20 de ani au facut inchisoare pentru uciderea in bataie a mamei lor.

 

Nimeni nu ar trebui sa traiasca acesta experienta traumatizanta. Daca luam in calcul consecintele directe dar si cele care se rasfrang asupra copiilor ar trebui ca abuzatorii sa fie pedepsiti cu inchisoarea si sa fie aspru pedepsiti in detentie. Abuzatorul este perfect constient de ceea ce face,  stie exact care-i scopul comportamentului lui.

Comportamentul violent si abuziv este alegerea agresorului.


Multi oameni cred ca violenta  domestica si abuzul  se datorează pierderii controlului agresorului asupra propriului comportament. De fapt, comportamentul abuziv si violenta este o alegere deliberata facuta de agresor, în scopul de a te  controla.

 

Dar de ce aceasta nevoie de control?

Sunt cativa factori, majoritatea de natura psihologica  dar si care provin din educatia de acasa.

Iata enumerati cativa dintre acestia:

 

Stima de sine scazuta .Partenerul tau  intelege ca tu ai un potential latent si ,,vegheaza cu mare grija,, ca nu cumva sa ti-l descoperi,  sa-l folosesti si apoi sa iti dai seama ca  nu mai aveti nimic in comun, ca poti evolua  singura si ca nu vei avea nevoie de cineva care sa te traga in jos.Ii este teama sa nu te piarda  si constientizeaza ca este un tip dificil,  cu care greu poate convietui cineva.

 

Temperamentul extrem de posesiv si gelos. As putea sa spun ca tot stima de sine scazuta sta si la baza acestui comportament deoarece el stie  cat de valoaroasa esti tu si s-ar putea ca cineva sa inteleaga acest lucru si sa te pretuiasca,  ceea ce ar duce la  ruperea relatiei iar el se teme pentru asta. Acest tip de comportament de multe ori este pus pe seama sentimentului de iubire insa este fals inteleasa acesta ipoteza deoarece iubirea inseamna  ,,iubeste-ti aproapele,,    si nu ,,iubeste-te mai intai pe tine,,. El prin posesivitate se iubeste mai intai pe el, tine mai intai cont de nevoile lui de a te avea langa el decat de starea ta de bine. Al iubi pe cel de langa tine inseamna a face totul sa-i fie bine chiar daca asta ar presupune  sa renunti la el.

Educatia de acasa  are un rol deosebit de important. Directa sau indirecta educatia de acasa  si-a facut loc in constientul si subconstientul abuzatorului care ii spune ca asa trebuie sa se comporte cu partenera lui. Abuzatorul primeste chiar lectii deschise  vis -a- vis de acest aspect, cand parintii sau rudele il incurajeaza in mod direct sa foloseasca violenta pentru a-i demonstra partenerei cine este barbatul in casa.

Daca nu beneficiaza de aceste ,,povete,, el , abuzatorul isi insuseste singur acesta atitudine dominanta  observand in jurul lui comportamentul tatalui sau a fratilor mai mari, a rudelor, prietenilor apropiati si ia acest model drept ghid de relationare matrimoniala . Cu atat mai mult va fi tentat sa foloseasca acest model si nu contrariul lui, cu atat  orgoliul  masculin este mai alimentat oferindu-i acel sentiment de stapan  a tot si a  toate.

 

Dar hai sa intelegem si tacticile de care se folosesc agresorii pentru a-si manipula si controla victimile :

• Dominarea – abuzatorii considera ca se simt responsabili de relatie  folosindu-se de orice forma de abuz. Agresorii  vor lua decizii pentru tine si familie, iti va spune ce sa faci si se asteapta sa executi  fără discutie. Agresorul  te trateaza   ca pe un servitor, copil, sau chiar ca  un obiect  in posesia lui.

• Umilirea – un agresorul va face tot ceea ce-i sta in putinta sa-ti creze indispozitie , stare de disconfort , rusine in fata celor din jur. El mizeaza pe faptul ca pana la urma urmei, daca crezi ca esti lipsita de valoare si ca nimeni altcineva nu te va dori, e mai  mai putin probabil sa pleci. Insultele in public , poreclele,  ridiculizarea si devalorizarea , evidentierea unor defecte ale tale,  toate sunt  armele de abuz menite sa erodeze stima de sine si  sa te faca sa te simti neputincioasa.

• Izolarea – in scopul de a creste dependenta de el, un partener abuziv te va izola de  lumea exterioara. El   te poate impiedica sa iti vezi  familia sau prietenii sau chiar poate sa te  impiedice sa  mergi la muncă sau la scoala. Este posibil sa  iti impuna sa  ceri permisiunea pentru a face ceva sau a merge undeva sau cu cineva.

• Amenintarea – abuzatorii utilizeaza frecvent amenintari pentru a-si  pastra partenerii alaturi. Agresor ar putea ameninta să te  rănească sau să te omoare,  poate ameninta copiii sau alti membri ai familiei, sau chiar animale de companie. El  ar putea ameninta de asemenea, să se sinucida, sa aduca acuzatii false impotriva ta  legate de conduita ta de mama  sau poate sa-ti fac rau la locul de munca.

• Intimidarea – agresorul  poate folosi o varietate de tactici de intimidare concepute pentru a te speria si  supune. Astfel de tactici includ efectuarea unor gesturi dure  periculoase, distrugand lucruri  in fata ta, distrugand bunuri din casa, ranind animalul de companie, sau amenintarea cu diverse instrumente sau  arme. Mesajul clar este că dacă nu asculti, nu te supui, vor exista consecinte violente.

• Negarea si vina – Abuzatorii sunt actori foarte buni. Se prea poate sa-si ceara scuze pentru comportamentu lor abuziv. Ei  isi vor motiva  comportamentului  abuziv si  violent  folosindu-se de pretexte precum ca au avut parte de o  copilărie nefericită, o zi proastă, și  vor da vina pe victima   spunand ca chiar aceasta l-a provocat. Partenerul tau poate minimiza  abuzul sau neagă faptul că aceasta a avut loc. El  va plasa de obicei responsabilitatea comportamentului abuzv in bratele victimei sale. Intr-un fel, comportamentul sau violent si abuziv este vina ta.

Comportamentul violent este vazut ca un cliseu si de cele mai ulte ori scuzat. Acest mit ne spune ca cineva este vinovat de comportementul agresorului  ca doar nu se apuca sa loveasca asa din senin fara motiv .

Insa nu este asa.

 

Agresori sunt in masura sa-si  controleze comportamentul 

si sunt constienti de asta   tot timpul dar aleg… :


• Agresorii isi aleg victimile. Ei nu insulta, ameninta, sau ataca pe toată lumea din  viața lor,  ci doar pe acei carora le poate cauza durere. De obicei, ei indreapta  abuzul  catre persoanele apropiate lor, catre cei  care pretind ca-i iubesc. Ei isi justifica comportametul prin dorinta de a-i coordona pe cei dragi pe drumul bun, ii corecteaza cand gesesc, le ofera o lectie.

• Agresorii aleg cu grija cand si unde sa abuzeze. Ei se  controleaza pana cand nu este nimeni in jurul lor care ar putea sa fie martor la  comportamentul lor abuziv. Ei pot actiona ca și cum totul este bine în public, dar se dezlăntuie instantaneu de indata ce sunteti  singuri

• Agresorii sunt in masura sa opreasca, sa-si controleze  comportamentul abuziv atunci cand le este benefica acesta strategie. (in cazul în care  este sesizata poliția, sau au aparut  martori ).

• Agresorii folosesc lovituri care nu lasa urme, nu  se pot observa, care nu pot fi dovada clara a abuzului(pumni in cap, in stomac, parul smuls,etc. )

 

Asadar recunoscand abuzul este primul pas pentru obținerea de ajutor.

Abuzul  domestic adesea escaladează de la amenintari si abuzul verbal la violenta. In timp ce prejudiciul fizic poate fi pericolul cel mai evident, consecintele emotionale si psihologice ale abuzului in familie sunt, de asemenea, grave.

Relatiile  abuzive emotional  distrug stima de sine, conduc la anxietate si depresie si fac sa te simti neajutorata si singura.

Nimeni nu ar trebui sa indure acest tip de durere si primul pas  care trebuie sa-l faci pentru a te rupe de acest calvar este sa  recunoasti faptului că traiesti intr-o situatie  abuzivă. Dupa ce recunosti  realitatea situatiei abuzive, atunci poti obține ajutorul de care ai  nevoie.

 

 In urmatorul articol iti voi descrie semnele abuzului  sub toate formele de manifestare  si ai sa fii surprinsa  sa intelegi ca ai fost supusa abuzului  fara sa constientizezi asta iar argumentul e simplu: abuzul ia forme atat de subtile si de alunecoase incat nu stii de cand a inceput  si nici ce te-a aduns intr-un anumit stadiu prezent.

 

Iti las pe final  un proverb chinezesc  care  contine  mult  adevar  si  se potriveste manusa subiectului nostru.

 

Daca pui o broasca in oala  la foc mic ea nici n-o sa-si dea seama ca fierbe!  

Lasa te rog un Comentariu si

Distribuie materialul sa ajunga la cei ce au mare nevoie !

Lasă un răspuns