Iubim sau ne displace ceea ce ne oglindeste, cele 7oglinzi eseniene!

 Ce din mine reflecta ceea ce vad acum in acest om sau in aceasta situatie?”.

Manifestam si magnetizam oameni si evenimente in vietile noastre potrivit constiintei proprii.

Cele 7 oglinzi eseniene ne ajuta sa intelegem modul de functionare a acestui proces.

Oglinzile eseniene    ne reflecta  universul nostru interior, respectiv ceea ce am acumulat de la venirea pe Pamant si deasemenea incarcatura energetica cu care am ales sa venim in viata pentru a o transcede.

 

# Prima oglinda. Oglinda momentului – „cum esti acum”

Prima oglinda eseniana a relatiilor interumane reflecta prin alti oameni ce esti tu in momentul prezent

cu ce participi tu la momentul prezent ca emotie, stare, gand.

 Daca esti furios, reflecti furie, deci intalnesti oameni furiosi (indiferent de motiv). 

Daca esti infricosat, reflecti frica, deci intalnesti pe cineva fricos.

 Daca ai o stare de armonie, bucurie, bine, asta reflecti deci asta intalnesti.

 Ceea ce vedem în acel moment va fi ceea ce suntem noi.

Misterul primei oglinzi este despre ce trimitem noi spre oameni in clipa prezenta. 

Ajutorul acestei oglinzi este acela ca ne trimite spre noi insine, pentru a regla in noi ce nu ne place  si  se reflecta in afara noastra.

 

# A doua oglinda. Oglinda „ce judeci acum”

Mai subtila decat prima, a doua oglinda eseniana a relatiilor interumane reflecta ceea ce judecam in momentul prezent. 

Noi ne-am invatat sa judecam oameni sau situatii datorita modelelor ce ne-au fost impuse in copilarie. 

Îl observi pe celălalt   ca are un anume comportament și te întrebi: „mă oglindește pe mine?”. Iar dacă răspunsul este nu… nu simți că ești așa în acel moment, este posibil să fie vorba de o oglindă care să îți arate ceea ce judeci: mândria, ignoranța, gelozia, furia, bucuria etc.

Uită-te la caracteristicile acestui tipar si   cauta să înțelegi ce se află în spatele acestor judecăți de valoare.

Dacă într-o perioadă scurtă de timp, observi un anumit tipar la oamenii care apar în viața ta, înseamnă că ai ceva de învățat și trebuie să te uiți mai atent spre tine și oamenii din jurul tău, să vezi ce îți arată de fapt.

 A ne  vindeca de acesta  de acesta reflexie insemna  a privi cu acceptare  intelegand ca fiecare este cum poate sau doreste sa fie, fara a mai pune eticheta, a mai emite ganduri si emotii negative si fara a purta in amintire acest on sau faptele sale.

 

#A treia oglinda. Oglinda nostalgiei – „ce ai pierdut, ai lasat in urma sau ti s-a luat”.

A treia oglinda eseniana iti reaminteste de ceva sau cineva aflat in trecutul tau despre care simti ca l-ai pierdut, l-ai lasat in urma ca sa poti supravietui.

O sa  recunosti ca aceasta oglinda este in actiune, prin acea senzatie placuta si usor nostalgica pe care o ai in prezenta cuiva de care iti e drag. 

Ai vrea sa stai cat mai mult cu cineva sau intr-un anumit loc… pentru ca iti aminteste de ceva sau cineva, poate fara sa iti dai seama. 

 Acel om oglindește o parte din tine pe care ai pierdut-o sau la care ai renunțat cândva să poți face față vieții

Orice relatie este o relatie cu tine insuti si adesea incerci sa recuperezi ce ai pierdut, ai renuntat sau ti s-a luat atunci cand erai copil.

Întâlnim oameni care întrupează aceste bucăți din noi înșine pe care le-am pierdut și pe care le căutăm pentru a ne putea simți împliniți. 

Poate fi vorba despre bucurie, inocenta, onestitate, integritate, curaj, liniste sau dragoste. Toate acestea pot fi recuperate din interiorul tau. 

Uneori, datorita acestei oglinzi  atragem prietenii sau iubiri: persoana „aleasa” reflecta ceva sau pe cineva din trecut si te face sa te simti asa de bine. Ca si cum ai regasit ceea ce ai pierdut, ti s-a luat sau la care ai fost nevoit/a sa  renunti.

Când se întâmplă acest lucru, întreabă-te: 

Ce văd în această persoană?”, 

„Ce mi-a fost luat?”, 

„Ce am pierdut?”. 

Iar răspunsul s-ar putea să fie revelator pentru felul în care ne vedem pe noi înșine, ne organizăm viața, relațiile cu ceilalți și relația cu noi înșine.

 Mesajul  acestei oglinzi este acela de a nu trai cu goluri si a nu trai in trecut ca si cum am pierdut ceva. 

Cand avem sentimentul de implinire, de acceptare a ceea ce a fost si ceea ce este, alegem in prezent oameni si situatii doar pentru ce ne aduc ei in prezent  si nu pentru ca ne amintesc trecutul si ne duc acolo. 

Este o oglinda ce ne ajuta sa fim autentici in relatiile prezente.

 # A patra oglinda. Oglinda obsesiilor si dependentelor

A patra oglinda reflecta un aspect mai subtil al propriei persoane si destul de greu de detectat. Ea arata comportamentele obsesive, compulsive si dependentele pe care le avem. (mai mult…)

Continue ReadingIubim sau ne displace ceea ce ne oglindeste, cele 7oglinzi eseniene!

Despre Rana de Nedreptate


O persoană cu Rana de Nedreptate venita spre vindecare,  se simte nedreptatita prin faptul ca ori nu primeste cea ce considera ca merita ori primeste  mai mult decat considera ca merita.

 Rana se activeaza intre 4-6 ani.

 In relatia cu  parintele de acelasi sex.

 Nedreptatitului i se   pare nedrept sa nu i se permita sa se manifeste  autentic,

 sa fie el insusi.

Asta se reflecta in acele modalități de educatie  in  care copilului i se cere sa se

comporte ,,ca -lumea” 

asa cum considera parintele ca trebuie, 

sa nu-si faca parintii de ras( asadar parintii se tem pentru imaginea lor, nicidecum  nu pun in calcul  nevoile copilului)

 Copilul nedreptățit    se naste alaturi de parintii care ii arata rana prin  atitudinea  lor foarte rigida si restrictiva, parnti care ii impun  reguli, norme,  in asa mod incat copilul sa se inversuneze si sa vrea sa FIE si sa FACA lucrurile asa cum simte( copiii incapatanati)

In aceste relatii  apar conflicte,  iar copilul nedrepratit isi urăște parintii pentru  ca sunt  optuzi, si nedrepti   detestandu-le  strictetea   educativa, deoarece  considera ca nu e  normal  sa-i iei dreptul cuiva de a fi cine doreste sa fie.

 Nedreptatitul  dezvolta masca RIGIDULUI pentru a se apara.

 

Ca si atitudine nedreptatitul  isi încrucișează bratele pe piept ca si  scut de aparare.

 Poarta  haine negre sau inchise la culoare.

Rana defineste individul prin a nedreptății si a fi nedreptățit.

 Este invidios pe cei care considera ca au  pe nemerit  anumite beneficii  si crede ca este invidiat pentru  ca  are ceva mai mult decat cei din jurul lui. Dealtfel isi atrage astfel de oameni.

Desi sunt multe asemanari intre respins si nedreptatit, acesta din urma nu cauta sa se ascunda.

Ca si aspect fizic,  RIGIDUL are un  corp bine proportionat si o talie subtire. 

  Este preocupat sa nu se ingrase, iar dacă se ingrasa,  kilogramele se distribuie armonios  pe corp.

 Rigidul poarta haine mulate si mereu isi accentuează talia cu cordon, curea.

Au o piele frumoasa,  privire stralucitoare, miscari iuti dar rigide,  barbia ingusta  gatul drept si tantos.

Daca  te regasesti in aceste descrieri înseamnă ca rana ta este una profunda.

 Cu cat sunt mai multe trăsături amprentate pe fizicul si atitudine ta, cu atat rana este mai grava. 

Cu cat aceste trasaturi sunt mai putine si  slab aspectate cu atâta rana este mai superficială.

 

 Rigidul  vede ca este apreciat pentru  ceea ce face decat pentru ceea ce este, de aceea   este performant si caută sa se descurce singur devreme.

 Nu cere ajutor decât un ultimul moment.

 Rigidul pare ca nu are niciodată suficient timp,  deoarece insista foarte mult pe o sarcină incercand sa o execute perfect, la fel ca si dominatorul  insa  acesta nu are timp deoarece il preocupa  controlarea  sarcinilor  altora.

Ii este teama de autoritate pentru  ca in copilarie a învățat ca autoritatea are intotdeauna dreptate si nu a avut puterea sa conteste.

 In viata adulta, autoritatea este o provocare pentru Rigid deoarece  ii face se se simta frustrat atunci cand discuta  pe un subiect  care   in mod evident autoritatea il nedreptateste  sau  deformeaza realitatea. 

 

 Daca primeste un premiu pentru  ceva la care nu a lucrat foarte mult,  consideră ca nu este  drept si  isi va atrage situatii de pierdere astfel incat sa-si echilibreze balanta meritului.

Rigidul considera ca trebuie sa faci lucruri extraordinare ca sa  primesti  un premiu, de aceea  ei  presteaza munca  benevol  pentru ca nu considera ca e mare lucru ce au oferit.

Vindecarea   consta in a-si permite  sa-si aprecieze valoare si a se bucure de darurile primite. Si chiar sa ceara  remunerații pentru munca prestata,  este o mare provocare pentru Rigid, cand insa a reusit si se simta in armonie cu  a cere rasplata pentru munca lui  sau a accepta cu  bucurie un premiu,  atunci Rigidul  este in proces  de vindecare.

In conversatie foloseste adesea  cuvinte ca : întotdeauna, niciodata, foarte, corect, deacord, bine,  cu siguranta,   asa este.

Nu acceptă  explicațiile  evazive si cere clarificări, vrea sa auda lucrurile pe nume.

 Le este teama de greseala si mereu cauta sa se asigure ca fac bine un anume ceva.

 

Pielea  este  organul de apărare al organismului,  iar dacă rigidul  se găsește in multe situatii in care simte nevoia se se apere,   dezvolta afectiuni ale pielii,  care cauta sa-l ,,ajute” sa indeparteze pe acei oameni de langa el.

 

Personal,  avand intr-un procent destul de mare din aceasta rana, am dezvoltat o foliculita rebela la tratament in perioada in care  traiam alaturi de un  partener  abuziv.

 De asemenea aveam  si o acneee  severa  ( cosuri din alea mari, sub piele care dor  si  lasa urme vinetii.. -oribil) care nu se tratau cu nici un medicament.

 Iesind din acea relatie toxica, nici nu am observat cand   mi s-au   vindecat ranile de foliculita  iar acneea  dispăruse de pe fata  si  nu ma mai  dureau  urmele. Asta doar  am sezizat intr-o zi, fara sa  mai fac niciun tratament pentru  ca nimic nu   avea efect.

  

Deasemenea  imi amintesc o intamplare din  copilărie, fiind eleva   in scoala primara  o   profesoara imi   plesnise trei palme peste fata  de   mi-au  scanteiat ochii pentru ca ea era convinsa ca eu  i-am aruncat un papuc in cap

De fapt acel papuc nu a fost aruncat de nici un copil.

 Eram in  pauza si copii fugeau si se imbulzeau  sa iasa  din scoala iar papucul din greseala a fost impins si a cazut de la etaj fix in capul profei.

 Dar pentru ca eu si inca doua fete ne legam la papuci, retrase din calea  puhoiului de copii profa a considerat ca  una din noi a aruncat intenționat cu papucul in capul ei.  

Mie mi-a tras 3 palme iar celorlalte doua fele  doar cate una…. de ce ???? 

as intreba-o si acum … insa tot ce conteaza este ca inca din copilărie mi se contura foarte vizibil acesta rana.

 Acum amintindu-mi aspectul  fizic al profei, acesta   avea rana umilintei si rana tradarii, era o zdrahoaie de femeie masiva si robusta… deci  si-a încărcat si mai mult karma cu mine … ghinion…. :))) ((((

 

Apoi  imi amintesc ca  purtam toate hainele  stranse in talie.

Pana si paltoanele  le legam cu sfoara( eu am crescut la tara )  asa ca ma,, incingeam” ( asa se zice la a te lega la mijloc) cu ce gaseam prin casa.

 Am ramas cu ideea ca cel mai bine mie imi sta ,,incinsa” in talie si chiar si acum imi iau haine care accentuează talia.

 Acum insa sunt constienta cand reactionez din rana  si  stiu cum sa ies pentru a-mi afirma pozitia in fata autoritatii fara teama si  am invatat sa-mi inving teama oferind argumnete si explicatii pertinente  si rectionand defensiv atunci cand autoritatea cauta sa ma puna la punct.

 Rigidul este adesea nemulțumit pentru ca el considera ca nu e corect asa cum s-a procedat  intr-un anume context.

 Este foarte exigent cu el insusi dar si cu cei din jur, insa si cei din jur devin exigenti, cerandu-i perfecțiunea si daca asta nu se realizeaza, ei voi fi nemultumiti de Rigid…  este energia care o propaga si o culege Rigidul.

Se vindeca atunci cand accepta ca fiind perfecte lucrurile făcute imperfect.

In acest sens in mod inconstient  eu caut de exemplu sa nu șterg un geam perfect, mai las niste urme pe el,

Imi place cifra 9 nu 10, 

  cand  fac curățenie  intentionat dar inconstient ca motivatie, mai las niste colturi de casa neaspirate. Desi vad asta si nu imi place, ma acomodez cu sentimentul imperfecțiunii facuta de mine ca sa ma pot acomoda si cu imperfecțiunile celorlalt i-  si merge…

Dar nu-ti recomand ca si  tehnica de vindecare conștientă sa faci asta  pentru ca  asta exerseaza  si  delasarea sau nefinalizarea lucrurilor si nu este dea mai dezirabilă  chestie pe care vrei sa o obții de la tine.

Acum pentru  ca am constientizat  ca  atunci cand   sterg  geamul , nu-o fac corect  mi-am scimbat mind set-ul  si  il vreau sters bijne si  imi  incadrez   atitudinea,  respectiv imi spun ca eu aleg in mod intentionat sa fac asta bine nu din automatism, nu din rana , iar daca nu las nici o urma, nu înseamnă ca altcineva este imperfect   raportat la mine… 

adica reset -mindsi merge … nu mai judec  oamenii.

 Rigidul este mereu in acțiune pentru ca  nu i se pare firesc sa se odihneasca ,  relaxarea este ceva ce nu  contine in vocabularul lui, deasemenea acest lucru  le cere si celor din jur. De aceea Rigidul adesea ajunge la epuizare si  burn-out.

 Rana de nedreptate  impactează puternic valoare  de merit a   rigidului. 

El  considera adesea ca nu merita, fiind nedreptatit de chiar el insusi. (mai mult…)

Continue ReadingDespre Rana de Nedreptate

Despre Rana de Tradare

Autor – Lise Bourbeau

 

Aceasta rana se formeaza intre 2-4 ani, cand se dezvolta energia  sexuala.

In aceasta perioada se formeaza complexele Oedip și Electra.

Rana se activează in relatia cu parintele de sex opus.

A trada se interpretează in multe feluri:  a  fi  infidel (fizic, sexual)ne-loial, ne-credincios, divulgi secrete, sau  inseland increderea,  santajand, jucand la ,,doua capete” etc.

Aces suflet care vine sa-si vindece rana de tradare   va avea  parinti care-i va oglindi rana prin  gesturi de tradare

de ex: in cazul unei fetitem, tata va divorta si se va recasatori, iar  acest gest  este perceput ca o tradare  a iubirii ce i-o poarta tatal fetitei( pleci de langa mine deci nu  ma  mai  iubesti)

,,Ai zis ca ma iubesti  tati,  dar de fapr ai mintit( m-ai tradat), tu o iubesti pe ea,de aceea ai ales-o”.

La fel se petrec lucrurile si in sinele baietelului care  percepe anumite gesturi ale mamei ca fiind gesturi de tradare( il mangaie pe tati si-l pupa, sau pe fratiorul mai mic- crezand ca el este printisoru’ lu’ mama- asadar se simte tradat)

In relația cu mama, el( baietelul) se va simti tradat de fiecare data cand va vedea ca tatal se apropie afectuos de mama iar acesta  chiar primeste cu drag afectiunea tatalui  si  se simte incantata.

Datorita complexului Oedip, traieste gelozia ca o stare penibilă de tradare si durere care va amprenta viata de adult. Acest complex trebuie foarte bine observat si gestionat pentru a preveni  comportamente   indezirabile in  relatia de cuplu care si-o va forma.

In acelasi context dependentul ( rana de abandon) poate resimti acest gest ca un abandon  (ma parasesti pentru o alta fetita mai mare )

Iata ca  cel care vine  sa vindece  rana de tradare va interpreta acest gest ca o tradare.

Aceste perceptii ii vor amprenta viata, celui care a venit sa vindece rana de trataresi se va confrunta  cu acesta in relatiile de cuplu. 

In rana de tradare la fel ca si celelalte   rani,  ranitul va  trada si va fi tradat, deoarece ranitul poarta acesta energie cu el si o amprenteaza in relatiile  care si le atrage.

Lumea care este in interior se exprima  la exterior  in diverse feluri. (mai mult…)

Continue ReadingDespre Rana de Tradare

Complexul Oedip pe scurt si pe-nteles

 

Complexul Oedip este  un concept  psihologic si pleacă de la un mit  antic in care Oedip, fiul regelui din Teba, fără să știe, își ucide propriul tată, Laios, și se căsătorește cu mama lui, Locasta.

 În psihologie, complexul Oedip simbolizează atasamentul cu substrat erotic al copilului, cu parintele de sex opus.

Acest complex de instincte, senzatii, nevoi si emoții inconștiente ale copilului, fuzioneaza cu parintele de sex opus si  ii creaza stari de angoasa si gelozie fata de parintele de acelasi sex.

Adica fetita o gelozeste pe mami pentru ca vrea sa fie preferata lui tati.( complexul Electra-  aceasi chestie doar ca defineste relatia tata -fica)

Baiatul  il gelozeste pe tata pentru ca el doreste sa fie   barbatul favorit al mamei, acesta luptand cu tatăl sa o apere pe mami si sa o ajute la treburi, mincind cu greu pentru  a intra in gratiile acesteia. (mai mult…)

Continue ReadingComplexul Oedip pe scurt si pe-nteles

Depre Rana de Umilire

 

cele 5 rani care nu ne lasa  sa fim noi insine, 

Autor -Lise Bourbeau

Se activeaza intre 1-3 ani

In relatia cu părintele care a avut grija de igiena  corporala a copilului.

Autoarea vorbeste de activarea ranii  deoarece  teoria acesteia se bazează pe  reintrupare  cu scopul evolutiei spirituale  ;,,ne nastem  fiind constienti  de ranile noastre( la nivel spiritual)   insa le uitam la momentul pasirii pe Pamant.

Acest suflet va veni alături de niste parinti care ii vor oglindi aceasta rana,

 adica il vor umili.

  Asa cum in rana de respingere parintele va respinge  sufletul incarnat pentru a-si aminti rana care o are de vindecat, 

asa cum   abandonatul  vine cu acesta rana in sanul unei familii care il va abandona,

  tot asa, rana de umilinta vine  alaturi de o familie care poate sa-i arate care este tema lui de evolutie.

 Dar de ce tocmai paritii sunt cei care vor lovi mai tare  in  rana unui copil care a venit pe Pamant? 

Pare contraintuitiv, insa asa e firesc sa fie, pentru  ca de la parinti te doare cel mai mult, 

o vorba  jignitoare- rana de umilire, 

 un gest de respingere- rana de repingere

plecarea unui părinte de langa tine – rana de abandon

Iti dai seama ca daca aceste lucruri le-ar face un terț, te-ar durea prea putin si nu   ti-ai pune intrebarea : de ce asa, de ce mie, de ce parintii, de ce doare asa rau? 

 !!! Asadar e important sa intelegem ca părinții nu sunt ei  vinovati  sau responsabili de   rana noastra. Noi am venit cu ea, iar parintii ne ajuta sa o intelegem.

De asta e important sa cautam mult si sa înțelegem DE CE  ni se întâmplă anumite lucruri.

 Pentru  a ne ridica deasupra aparentelor sa depasim ura ( ce se poate dezvolta intr-o relatie in care parintii au de evidentiat o rana majora  acelui noi venit la intrupare) si sa ajungem in compasiune si recunostinta.

 

Sa ne reamintim din celelalte  recenzii  despre ranile de respingere si abandon, ca un cuvânt ce pentru un  cineva poate fi luat ca si gest de respingere,

 pentru alt cineva poate fi interpretat ca o umilinta,

 iar pentru altcineva ca  o nedreptate( rana despre care voi vorbi in alt articol).

Depinde ce rana are de vindecat fiecare dintre acesti cineva,  iar ei vor stii asta in functie de cum se vor simti  in interactiunea cu acel parinte si gesturile, cuvintele, care le îndreaptă catre copil.

 Spiritul,  entitate superioară trupului,  stie   ce rana este de vindecat, noi nu trebuie sa ne batem capul cu asta. Noi avem de cauta soluții  de vindecare.

Umilitul dezvolta  masca Masochistului. –  el zice : mai  bine imi fac eu rana, decat sa o  simt de la altcineva.

Masochistul  va  cauta sa se implice in foarte multe activitati care sa le poarte in carca, el va fi primul care se va oferi sa duca greul. 

Face asta pentru a primi apreciere   si a-si mai alina usturimea ranii de umilinta.

 Rana de Umilinta    impacteaza  valorile de  A FACE  si A AVEA ,

 de aceea pentru alinarea ranii vom vedea multi masochisti  cu multe proprietati,(agoniseli) asta insa nu vindeca doar acoperă rana.

Ca si aspect fizic rana de umilire  dezvolta un corp gras, rotund, moale, cu  surplusul  de grasime  revarsat.

 Aspectul general  este de rotund:   are  gatul scurt, gusa, burta  flasca, brate  scurte si indesate, fara talie, maini grasute, falcute rotunde, ochi mari rotunzi.

Este o diferenta intre copul care are același kilograme dar pare  bine facut  si  corpul masochistului care are  un tonus scazut iar grasimea este flasca, curgatoare.

Dacă se aspecteaza doar pe anumite parti ale corpului  respectiv sanii  mari si lasati,  gat scurt si gusa, sau picioare grasute dar pe partea de sus a corpului are  talie si sani bine aspectati  arunci rana masochistului este mai superficială si trebuie analizata  pe partile coprorale  unde se evidentiaza.

 

Dintre  cele 5 rani masochistul este cel mai sensibil   si isi va reprima adesea dorintele, nevoile, pentru a nu-si supara mama, parintii, figura autoritară. 

Dac se va intampla asta  el va simți dezgust fata de propria persoana 

si isi va accentua rana.

Vindecarea  apare arunci cand isi asuma dorințele si le exprima deschis si accepta ca ar putea supara pe mama sau o alta persoana de care este puternic atasat.

 Intelege ca poate  supara daca nu respecta dorintele celorlati, isi asuma dreptul la propria opinie si nu sufera  daca o vede pe mama nemultumita. 

 E firesc sa nu fim mereu deacord,  pentru ca deja suntem diferiti 

Se vindeca  arunci cand devine el insusi. 

Masochistul se devalorizeaza, foloseste adesea cuvante precum : mic, putin, neinsemnat ((descriindu-se inconstient pe sine). Ii plac miniaturile (inconstient considera ca atata merita)

Cea mai mare frica a masochistului este Libertatea

A se simti liber fara sa se simta vinovat este  o cale spre vindecare.

Daca este liber ii este teama  si se simte vinovat, nu stie ce sa faca cu libertatea,  de aceea vom observa cum masochistul daca are un pic de timp liber, va  cauta sa facă ceva, se oferă sa duca gunoiul, să cumpere covrigi la colegi, sa faca ceva.

In relatiile de cuplu masochistul este cel care se ofera sa duca greul   si isi asuma  relatii disfunctionale, relatii care-l  devalorizeaza, crezand  insa ca celălalt va aprecia răbdarea lui.

 In acest fel  risca sa acumuleze si mai multa grăsime,   putand tine in frau aspectul exterior prin diete severe si multa miscare. Asta nu inseamna ca rana este vindecata, ci   este doar mascata.

Imbracamintea masochistului este una mulata, de prost gust  si adesea inchisa la culoare.

 In mod inconstient isi  imbraca rana  strans, sa nu explodeze.

Adesea se pateza cu mancare ( situatie care îl umileste in prezența celorlalți) cu alte cuvinte confirma in mod inconstient rana care o are si cum se simte cu ea- murdar, nedemn)

Rana este in faza de vindecarea cand isi va alege haine pe masura  lui, viu colorate  si de bun gust. Asta  inseamna ca pune pret pe el,  conteaza cum arata si ii place de el sa arate bine, se prețuiește,  se accepta, se vindeca.

  Se poate observa cum arunci cand ranile se vindeca din interior, din emotie,  conceptie mentala  si schimbarea  focusului de pe ceilalti pe sine, forma corpului  se aseaza de la sine . 

 Cand Fugarul ( rana de respingere in vindecare  ) se afirma – se ingrasa,  

dependentul are gesturi greoaie, cu hotarare ( lasa apasat palma pe masa, face pasi apasati greoi dar siguri, 

iar masochistul isi  va subtia corpul  fara a  consuma o dieta in acest sens. Pur si zimplu energia  ranii  vindecate degaja  armonie  care se  reflecta in exterior.

Este esential sa știm ca  ceilalti nu ne pot rani  deoarece rana deja exista in noi, ei doar ne-o oglindesc.

In relatiile sexuale, masochistul  are dificultati pentru ca el este guvernat de un tipar de vina si rusine  in tot ce face. 

De aceea  masochistul ramane intr-o relatie defectuoasa, preferand sa duca acea povara decat sa se expuna cautand alt partener  de cuplu.  (mai mult…)

Continue ReadingDepre Rana de Umilire

Despre Rana de Abandon

             Se formeaza intre 1-3 ani in relatia cu parintele de sex opus.

Impacteaza nivelul de A FACE si A AVEA.

Este confundata  sau se asociaza cu rana de respingere.

In acest caz de exemplu, intr-o relatie de cuplu partenerul in paraseste  pe celalalt  abandonandu-l.

Pe cand in rana de respungere partenerul este respins si este posibil ca cel respins sa ajunga la un moment dat sa abandoneze relatia. ( deja este o faza de vindecare) 

 

Foarte adesea  o persoana care sufera de rana de respingere  sufera de asemenea si de abandon.

Un copilas  poate sa-si activeze rana de abandon  cand este dus la cresa si mama pleaca, el nu intelege ca mama se va intoarce si traieste durea abandonului. 

Sau cand este lasat deoparte iar mama se ocupă de fratiorul mai mic pentru  ca acesta  are mai multe  nevoi.

Fetita se poate simti abandonata daca tatal este plecat la servici mai mult timp si vine rar acasa sau daca tata decedeaza ori  daca tatal divorteaza si ferita ramane cu mama.

 In cazul meu rana de abandon s-a instalat cand   mama  m-a lasat in grija tatalui meu pentru  a merge la servici schimbul 2. 

Tatal meu insa, nedorindu-si niciodata copii, nu a fost dispus sa piarda timpul cu un copil asa de mic ( 2 ani si ceva)  si a decis sa ma lase in casa jucandu-ma si sa plece la plimbare. 

Mi s-a povestit ca  am plans in casa 4 ore la usa pe cimentul rece( mozaicul ala … clasic)

 Eram transpirata leorca, facum toate alea pe mine, eram vanata de plans si tremuram  cu ochii bulbucati si rosii,  când a ajuns mama  acasă, ea  fiind anunțată de vecini  ca eu plâng in hohote in casa.

Probabil a fost o stare de agonie  ce nu se mai termina,… cumva… 

Intuitiv simt  ca atunci am  activat rana  abandonului,  iar  eu nu am simtit dor de tatal meu niciodata. Dar nici de mama mea,  cu ea  impartasind rana de respingere  inca din pantece.

Desi patintii mei s-au despartit cand eu aveam vreo 4  sau 5 ani,  imi amintesc si acum ziua in care tata  meu  si-a luat lucrurile dintr-o camera parasind relatia cu mama si pe mine,  iar cand sa plece din casa  s-a lasat ciuci,  ma cuprins  si mi-a zis : ,, tati pleaca, tu sa fii cuminte” apoi  m-a pupat pe obraz si a plecat. (mai mult…)

Continue ReadingDespre Rana de Abandon

Despre Rana de Respingere

 

Autor Lise Bourbeau

Titlu : Cele 5 rani  care ne impiedica sa fim noi insine

          Rana de respingere

 

Se formeaza incepand cu viata intrauterina  pana la varsta de 1 an.

Rana se formeaza  in relația cu parintele de acelasi sex.

Are impact in valoarea de A FI, asupra dreptului de a exista,   a individului.

Respinsul dezvolta masca fugarului pentru a se proteja.

Respinsul   poarta cu el tiparul inconstient prin care respinge si este respins.

Sub aspect fizic, respinsul  are un corp  subtire,   adesea  asincron, partea stanga cu cea dreapta sau  jumatatea de sus cu cea de jos.

 

De exemplu :  sanii mici, ochii mici, adanciti, goi , fara expresivitate,  fara stralucire,  brate subtiri,

 

Senzația ca partile nu se potrivesc,

de ex:  ochii mici pe o fata mare, rotunda,

bratele  subțiri,

sani mici  pe un torace  mai amplu așadar  o nonconcordanta, o dizarmonie.

 

Sau daca este foarte profundă rana, corpul   respinsului va fi mic sub toate astpectele, firav,  sters, invizibil iar persona foarte tacuta, timida ,  inhibata.

 

Desi respinsul este adult el, are alura unui copil.

De-a lungul vietii  nu acumuleaza  kilograme, daca nu vindeca aceata  rana, se  ,,chinuie” sa se ingrase.

 

Poate parea ca  o parte a corpului s-a dezvoltat conform varstei iar cealaltă parte a ramas  la varsta copilăriei.

 

Cu cat  sunt mai vizibile aceste asincronii, cu atat rana este mai profunda si vine  mai de departe in planul sufletului.

 

Ea vine nevindecata dupa  mai multe reveniri  pe Panamant si plecari fara a fi indeplinit complet planul de vindecare.

 

Trasaturile   respinsului sunt  mai putine cu cat   rana este mai superficiala .

 

De ex: ochii mici dar stralucitor, ochi  mici dar o gura carnoasa,

Sanii mici dar fundul mare,

brate  subtiri dar  masa musculara  bine proportionata,

o fata mica dar carnoasa, etc .

 

Fugarul  simte mai mereu senzația de frig sau are extremitățile reci.

 

Asadar respinsul va folosi masca fugarului in proporția trasaturilor care definesc perfect aceasta   rana.

Adica daca rana se citeste pe corp si in atitudine in proportie de 40, 60  sau 80 %  tot in acelasi  procent va folosi si el acesta masca.

 

Masca reprezintă   comportamentul, atitudinea  cu care se apara  fugarul de respingere.

 

De ex: Fuge in spatele clasei,  fuge de raspunsul  la tabla,  fuge de la ore cand stie ca trebuie sa fie ascultat , fuge de a se  afirma, de a fi vazut, fuge de socializare prin a nu spune nimic, nu-si exprima opinia, fuge de relatii  personale sau profesionale de lunga durata sau  nu se implica prea mult, fuge de adictii, fuge de atasamente materiale sau personale, fuge  mereu , cand il cauti -nu-i. (mai mult…)

Continue ReadingDespre Rana de Respingere