Autor Lise Bourbeau
Titlu : Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine
Rana de respingere
Se formeaza incepand cu viata intrauterina pana la varsta de 1 an.
Rana se formeaza in relația cu parintele de acelasi sex.
Are impact in valoarea de A FI, asupra dreptului de a exista, a individului.
Respinsul dezvolta masca fugarului pentru a se proteja.
Respinsul poarta cu el tiparul inconstient prin care respinge si este respins.
Sub aspect fizic, respinsul are un corp subtire, adesea asincron, partea stanga cu cea dreapta sau jumatatea de sus cu cea de jos.
De exemplu : sanii mici, ochii mici, adanciti, goi , fara expresivitate, fara stralucire, brate subtiri,
Senzația ca partile nu se potrivesc,
de ex: ochii mici pe o fata mare, rotunda,
bratele subțiri,
sani mici pe un torace mai amplu așadar o nonconcordanta, o dizarmonie.
Sau daca este foarte profundă rana, corpul respinsului va fi mic sub toate astpectele, firav, sters, invizibil iar persona foarte tacuta, timida , inhibata.
Desi respinsul este adult el, are alura unui copil.
De-a lungul vietii nu acumuleaza kilograme, daca nu vindeca aceata rana, se ,,chinuie” sa se ingrase.
Poate parea ca o parte a corpului s-a dezvoltat conform varstei iar cealaltă parte a ramas la varsta copilăriei.
Cu cat sunt mai vizibile aceste asincronii, cu atat rana este mai profunda si vine mai de departe in planul sufletului.
Ea vine nevindecata dupa mai multe reveniri pe Panamant si plecari fara a fi indeplinit complet planul de vindecare.
Trasaturile respinsului sunt mai putine cu cat rana este mai superficiala .
De ex: ochii mici dar stralucitor, ochi mici dar o gura carnoasa,
Sanii mici dar fundul mare,
brate subtiri dar masa musculara bine proportionata,
o fata mica dar carnoasa, etc .
Fugarul simte mai mereu senzația de frig sau are extremitățile reci.
Asadar respinsul va folosi masca fugarului in proporția trasaturilor care definesc perfect aceasta rana.
Adica daca rana se citeste pe corp si in atitudine in proportie de 40, 60 sau 80 % tot in acelasi procent va folosi si el acesta masca.
Masca reprezintă comportamentul, atitudinea cu care se apara fugarul de respingere.
De ex: Fuge in spatele clasei, fuge de raspunsul la tabla, fuge de la ore cand stie ca trebuie sa fie ascultat , fuge de a se afirma, de a fi vazut, fuge de socializare prin a nu spune nimic, nu-si exprima opinia, fuge de relatii personale sau profesionale de lunga durata sau nu se implica prea mult, fuge de adictii, fuge de atasamente materiale sau personale, fuge mereu , cand il cauti -nu-i.
Fuge pentru ca – o data ce crede ca nu i se cuvin
si nu e el atat de merituos incat sa le aiba
si
mai fuge si pentru ca ii este teama de o posibila respundere.
Fugarul se refugiaza mult in solitudine, meditatie, studiu si spiritualitate ajungand sa cunoasca in profunzime anumite domenii dar nevindecand aceasta rana,
aceste cunostinte valoroase nu le va impartasi cu nimeni niciodată.
Respinsul intampina dificultati in relațiile amoroase si in viața intima,
cauta mereu sa fuga pentru a nu fi respins ajungand pana la urma sa fie respins datorita mastii de fugar, de evitant, pe care o foloseste refuzand contactul intim, inhibandu-si nevoile sexuale, refuzand implicarea profunda in relatii amoroase.
Respinsul isi activeaza rana in relatia cu parintele de acelasi sex
de aceea va vedea in el un model opus de A FI.
De aici pot apărea si conflictele cu parintele de acelasi sex.
Psihologic, părintele de acelasi sex are rolul de a ne invata sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne invata sa ne lasam iubiti și sa oferim iubire.
Fugarul traieste sentimentul de nimic, de nul, de nevaloros , de neimportant, de irelevant,
in toate aspectele vietii lui folosind adesea aceste cuvinte simtindu-se fara valoare, nedemn, insuficient.
Fugarul vorbește putin in general, daca vorbeste mai mult o face pentru a se evidentia ( exist si eu) iar cuvintele lui pot parea orgolioase in ochii celorlalți.
Fugarul evadeaza adesea in imaginatie ca si forma de aparare dintr-o realitate care il raneste, dezvoltand foarte mult acesta latura.
Fugarul se concentreaza destul de greu pe un obiectiv si greu reuseste sa se adune sa -si puna ideile in ordine.
Este o fuga de îndeplinire a sarcinii pentru ca asta ar insemna succes si l-ar scoate din anonimat iar asta ii creaza disconfort, il scoate din tipar/zona de confort /zona familiara.
Daca si-ar asuma succesul cu toate aspectele aferente si ar avea curajul sa infrunte criticile si sa-si dea voie sa se bucure de avataje, ar insemna ca o buna parte din rana de respingere este vindecata .
Respinsul, este foarte sensibil si extrem de receptiv la emisiile verbale si energetice a celor din jur si de aceea acumuleaza foarte usor ranchiuna, ajungand sa urască pe masura ranii.
Autoarea spune ,, este nevoie de multă iubire pentru a ajunge la ura ,, adica este vorba de o iubire dezamăgită ce se transforma in ura.
De aceea acesta rana este foarte greu de vindecat ( pentru ca se formeaza atat de timpuriu, cand pruncul are cea mai mare nevoie de sprijinul, acceptarea, si iubirea parintelui de acelasi sex, pentru a se defini si a se simti important in existenta sa .
Este important insa sa intelegem ca nu parintii sunt cei care ne resping, ci noi am ales acesti parinti pentru ca doar ei ne puteau arata rana pe care noi o avem de vindecat.
Am venit in sanul unor parinti care sufera de acelasi tip de rana pentru a putea sa le oferim si lor posibilitate vindecarii, arunci cand acestia reusesc sa o vada si sa o înțeleagă prin noi.
Daca te recunosti in rana de respingere este important sa intelegi ca, chiar daca părintele tau te respinge cu adevarat – asta -( pentru a-ti arata rana si tema ta de lucru pentru viata aceasta )acest lucru se intampla datorita faptului ca rana ta nu a fost vindecata iar tu atragi astfel de situatii in care te simti respins.
Tu duci in mod inconstient acest tipar care il emiti in contextele tale sociale facand sau spunand ceva care va duce la respingerea ta de către oamenii care te inconjoara .
De ce ?
Pentru ca tu sa intelegi ca ai de vindecat asta.
Un semn al vindecarii este atunci cand iti dai voie sa te afirmi , sa respingi fara sa te simti vinovata, dorind de exemplu sa excluzi din viata ta oameni toxici si sa fii respinsa acceptand asta ca o parte a experientei tale fara a mai fi ranchinoasa, vazand in asta o echitabilitate a vietii.
Fugarul considera ca nu merita nimic, realitatea vine si ii confirma acest tipar de gandire iar cand ceva din rana s-a vindecat constient sau nu si crede despre el ca este valoros , nu-i vine sa creada si deseori respinge meritul, nu si-l poate asuma si integra la nivel psihic.
Respinsul este o persoana inchisa si nu comunica mai ales cu parintele de acelasi sex , iar părintele poate sa-l acuze de lipsa de respect si incredere pentru ca pastreaza secretele si nu i se confeseaza, insa cauza este desigur in teama de a fi criticat ceea ce fugarul o va lua ca o respingere si ca o confirmare ,, ca nu esti bun/ buna de nimic .
Teama de respingere ii dezvolta perfectionismul pana la patologic , individul devenind anxios.
Poate dezvolta in timpul vietii boli de piele ( pielea fiind organ de aparare ) diaree( fuga ), aritmie- (fuga) boli respiratori, panica , depresie , sindrom maniaco-depresiv , psihoza.
Personal am suferit de o acnee severa si o foliculita foarte agresiva si rebela la tratament in perioada cand eram intr-o relatie in care respingerea si manipularea erau lite motivul existenței mele. Tot atunci am facut si o depresie din care m-am ridicat singura intelegand procesul si resetandu-mi valorile vietii.
Am parasit acea relatie si am respins timp de 4 ani pe acel partener care cauta sa reluam relatia. A fost un mare moment de vindecare iar acest partener mi-a servit ca si ,,instrument”.
Acum ii port recunostinta!
Sesizam aici ca: am reusim sa ma ,,adun “ si sa urmez un singur mare obiectiv: sa nu renunt nici o clipa la obiectivul meu – acela de a-l respinge pe acest partener oricat este nevoie si in orice mod.
Uneori rana de respingere poate fi confundata cu rana de abandon .
Diferenta dintre rana de respingere si rana de abandon este ca
a respinge = a expulza , a indeparta , a evacua, folosind expresia ,,nu mai vreau”
Rana de abandon= a te indeparta de ceva/ cineva pentru altceva/altcineva ,
foloseste expresia,, nu pot , nu mai pot “ trebuie sa renunt la…
Aici se regasesc cei care nu au fost doriti, sarcina a fost o intamplare nefericita sau copii nu au avut sexul dorit de parinti.
In cazul meu, mama si-a dorit baiat iar tata nu si-a dorit copii deloc.
Mama a dezvoltat diverse forme de somatizare prin care cauta sa renunte la sarcina ( s-a imbolnavit grav in timpul sarcinii si vroia sa i se faca chiuretaj insa medicii au decis sa pastreze sarcina.
Dupa o vreme acesta dorinta de respingere s-a manifestat din nou si iar sarcina era sa ,,fuga” de data asta singura . Iarasi au intervenit medicii si au ajutat sarcina sa mearga pana la termen.
Aici se intelege ca deja se activa rana( intrauterin ) -respingerea- si conform legii sincronicitatii exact in acel moment am primit sustinere in procesul meu de vindecare, nu am mai fugit ci am ramas!
Sufletul a ales intentionat acesti parinti si toate contextele de viata care imi activeaza si oglindesc rana ce o am de vindecat.
Vin cu aceasta rana pentru ca am de lucru cu a ma accepta sa exist , sa fiu eu insami.
Acelasi comportament al parintelui poate activa rana de respingere pentru mine,
insa daca tu ai alta rana de vindecat in tine v-a activa acea rana
, depinde care este planul de evolutie al sufletului tau.
De ex: daca mama imi spune : ,,pleaca de aici ca am treaba, nu am timp de tine” eu cu rana de respingere ma voi simti respinsa,
insa tu cu rana de umilinta de exemplu, ( despre care vom vorbi in alt episod video) te vei simti umilita,
Iar o alta persoana cu rana de tradare se va simti tradata in relația pe care simtea ca o are cu mama sa
Vom duce cu noi aceste rani prin viata si vom dezvolta sentimente negative fata de părintele de acelasi sex si nimeni nu este de acuzat pentru asta.
Ca sa vindeci trebuie mai intai sa ajungi in durere, altfel ce ai vindeca?
Acesta masca ( de fugar ) caracterizeaza foarte bine respinsul deoarece el /ea arata ca si cum ar cauta sa fuga, sa se eschiveze atat prin aspectul fizic cat si prin modul de comportare si relationare.
Respinsul este foarte retras, cauta sa se ascunda, sa nu fie vazut, este tacut , copilul acela prea cuminte, el sta in spatele clasei, chiar daca știe raspunsul la scoala nu ridica mana sa raspunda.
Rana de respingere dezvolta frica de succes,
Pentru ca asa cum spuneam respinsul are dificultati in a se afirma, a fi el – acela care este dat sa fie.
Daca atinge sucesul ii este teama ca va fi respins prin critica si obiectii, de aceea prefera sa stea in anomimat ca sa nu il doara rana respingerii.
Fugarul isi vindeca rana prin curaj, asumarea si demararea unor proiecte ce par irealizabile in ochii celorlalti.
El le poate realiza, pentru ca toata durerea, ura, acumularea acestor energii ii da o mare forta si prin introspectie si imaginatie poate sa faca lucruri marete.
Iar sucesul precedat va fi atunci doar o consecinta fireasca a acestor fapte, nu un scop.
Sunt Psiholog Cristina Glaman
si lucrez de 11 ani cu beneficiari care s-au vindecat de aceste rani.
Personal am trait acesta experienta si am dobandit multa cunostere in acest fel.
Cred si vad ca Ranile noastre sunt Binecuvantarile noastre.
Draga mea,
aboneaza-te la : www.cristinaglaman.ro
pentru a te informa si a te vindeca de ranile tale.
Si nu uita,
Fericirea se invata,
De oriunde ai fi , incepe cu tine !