Despre Rana de Respingere

 

Autor Lise Bourbeau

Titlu : Cele 5 rani  care ne impiedica sa fim noi insine

          Rana de respingere

 

Se formeaza incepand cu viata intrauterina  pana la varsta de 1 an.

Rana se formeaza  in relația cu parintele de acelasi sex.

Are impact in valoarea de A FI, asupra dreptului de a exista,   a individului.

Respinsul dezvolta masca fugarului pentru a se proteja.

Respinsul   poarta cu el tiparul inconstient prin care respinge si este respins.

Sub aspect fizic, respinsul  are un corp  subtire,   adesea  asincron, partea stanga cu cea dreapta sau  jumatatea de sus cu cea de jos.

 

De exemplu :  sanii mici, ochii mici, adanciti, goi , fara expresivitate,  fara stralucire,  brate subtiri,

 

Senzația ca partile nu se potrivesc,

de ex:  ochii mici pe o fata mare, rotunda,

bratele  subțiri,

sani mici  pe un torace  mai amplu așadar  o nonconcordanta, o dizarmonie.

 

Sau daca este foarte profundă rana, corpul   respinsului va fi mic sub toate astpectele, firav,  sters, invizibil iar persona foarte tacuta, timida ,  inhibata.

 

Desi respinsul este adult el, are alura unui copil.

De-a lungul vietii  nu acumuleaza  kilograme, daca nu vindeca aceata  rana, se  ,,chinuie” sa se ingrase.

 

Poate parea ca  o parte a corpului s-a dezvoltat conform varstei iar cealaltă parte a ramas  la varsta copilăriei.

 

Cu cat  sunt mai vizibile aceste asincronii, cu atat rana este mai profunda si vine  mai de departe in planul sufletului.

 

Ea vine nevindecata dupa  mai multe reveniri  pe Panamant si plecari fara a fi indeplinit complet planul de vindecare.

 

Trasaturile   respinsului sunt  mai putine cu cat   rana este mai superficiala .

 

De ex: ochii mici dar stralucitor, ochi  mici dar o gura carnoasa,

Sanii mici dar fundul mare,

brate  subtiri dar  masa musculara  bine proportionata,

o fata mica dar carnoasa, etc .

 

Fugarul  simte mai mereu senzația de frig sau are extremitățile reci.

 

Asadar respinsul va folosi masca fugarului in proporția trasaturilor care definesc perfect aceasta   rana.

Adica daca rana se citeste pe corp si in atitudine in proportie de 40, 60  sau 80 %  tot in acelasi  procent va folosi si el acesta masca.

 

Masca reprezintă   comportamentul, atitudinea  cu care se apara  fugarul de respingere.

 

De ex: Fuge in spatele clasei,  fuge de raspunsul  la tabla,  fuge de la ore cand stie ca trebuie sa fie ascultat , fuge de a se  afirma, de a fi vazut, fuge de socializare prin a nu spune nimic, nu-si exprima opinia, fuge de relatii  personale sau profesionale de lunga durata sau  nu se implica prea mult, fuge de adictii, fuge de atasamente materiale sau personale, fuge  mereu , cand il cauti -nu-i.

 

Fuge  pentru   ca – o data ce  crede ca nu i se cuvin

si nu e el atat de merituos incat sa le aiba

si

mai fuge si pentru ca ii este teama de o posibila respundere.

 

Fugarul se refugiaza mult in  solitudine, meditatie, studiu si spiritualitate ajungand sa cunoasca in profunzime anumite domenii dar nevindecand aceasta rana,

aceste cunostinte valoroase  nu le va impartasi cu nimeni niciodată.

 

Respinsul   intampina dificultati in relațiile amoroase si in  viața intima,

cauta mereu sa fuga  pentru a nu fi respins  ajungand pana la urma sa fie respins datorita mastii  de fugar, de evitant, pe care o foloseste  refuzand contactul intim, inhibandu-si nevoile sexuale, refuzand implicarea profunda in relatii amoroase.

Respinsul isi activeaza rana  in relatia cu parintele de acelasi sex

de aceea va vedea in el un model opus de A FI.

De aici pot apărea si conflictele cu parintele de acelasi sex.

 

Psihologic, părintele de acelasi sex are rolul de a ne invata  sa ne iubim  si sa  daruim iubire. Parintele de sex opus  ne invata sa ne lasam iubiti și sa oferim  iubire.

 

Fugarul traieste sentimentul de nimic, de nul,  de nevaloros , de neimportant, de irelevant,

in toate aspectele vietii lui folosind adesea aceste cuvinte simtindu-se fara valoare, nedemn,  insuficient.

 

Fugarul  vorbește putin in general,  daca vorbeste mai mult  o face pentru a se evidentia ( exist si eu) iar cuvintele lui pot parea orgolioase  in ochii celorlalți.

 

Fugarul evadeaza adesea in imaginatie  ca si forma de aparare  dintr-o realitate  care il raneste, dezvoltand foarte mult acesta latura.

 

Fugarul se concentreaza destul de greu pe un obiectiv si greu reuseste sa se adune sa -si puna ideile in ordine.

Este o fuga de  îndeplinire a sarcinii pentru  ca asta ar insemna succes si l-ar scoate din anonimat iar asta  ii creaza disconfort, il scoate din tipar/zona de confort /zona familiara.

 

Daca si-ar asuma succesul cu toate  aspectele aferente   si ar avea curajul sa infrunte  criticile si sa-si dea voie sa se bucure de   avataje, ar insemna ca o buna parte din rana de respingere este vindecata .

 

Respinsul, este foarte sensibil si extrem de receptiv  la emisiile verbale si energetice a celor din jur  si de aceea acumuleaza  foarte usor ranchiuna, ajungand sa urască pe masura ranii.

 

Autoarea spune ,, este nevoie de multă iubire pentru a ajunge la ura ,, adica este vorba de o iubire dezamăgită  ce se transforma in ura.

De aceea acesta rana este foarte greu de vindecat ( pentru ca  se formeaza atat de timpuriu,  cand pruncul are cea mai mare nevoie de  sprijinul, acceptarea, si iubirea parintelui de acelasi sex, pentru a se defini si a se simti important in  existenta sa .

 

Este important insa sa intelegem ca  nu parintii sunt cei care ne resping, ci noi am ales acesti parinti pentru ca doar ei ne puteau arata  rana pe care noi o avem de vindecat.

 

Am venit in sanul unor parinti care sufera de acelasi tip de rana  pentru a  putea sa le oferim si lor posibilitate vindecarii,  arunci cand acestia reusesc sa o vada si sa o  înțeleagă prin noi.

 

Daca te recunosti  in rana de respingere  este important sa intelegi ca, chiar daca părintele tau te respinge cu adevarat – asta -( pentru  a-ti arata rana si tema ta de lucru pentru  viata aceasta )acest lucru se intampla datorita  faptului ca rana ta nu a fost vindecata iar tu atragi astfel de situatii in care te simti respins.

Tu duci in  mod inconstient acest  tipar care   il emiti in contextele tale sociale facand sau spunand ceva care va duce la respingerea  ta  de către oamenii care te inconjoara .

De ce ?

Pentru  ca tu sa intelegi  ca ai de vindecat asta.

Un semn al vindecarii este atunci cand  iti dai voie sa  te afirmi , sa respingi  fara sa te  simti vinovata, dorind de exemplu  sa  excluzi  din viata ta oameni toxici  si sa fii  respinsa acceptand asta  ca o parte a experientei tale  fara a mai fi ranchinoasa,  vazand in asta o  echitabilitate a vietii.

 

Fugarul considera ca nu merita nimic, realitatea vine si ii confirma acest tipar de gandire iar cand  ceva din rana s-a vindecat constient sau nu si crede despre el ca  este valoros , nu-i vine sa creada si deseori respinge  meritul, nu si-l poate asuma si integra la nivel psihic.

 

Respinsul este o persoana inchisa si nu comunica mai ales cu parintele de acelasi sex , iar părintele poate sa-l acuze de  lipsa de respect si incredere pentru  ca pastreaza secretele si nu i se confeseaza,  insa cauza este desigur in teama de a fi criticat   ceea ce  fugarul o va lua ca o respingere si ca o confirmare ,, ca nu esti bun/ buna de nimic .

 

Teama de respingere ii dezvolta perfectionismul pana la patologic , individul devenind anxios.

Poate dezvolta in timpul vietii boli de piele ( pielea fiind organ de aparare ) diaree( fuga ), aritmie- (fuga)  boli respiratori, panica , depresie , sindrom  maniaco-depresiv , psihoza.

 

Personal am suferit de o acnee severa si o  foliculita foarte agresiva si rebela la tratament in perioada cand eram intr-o relatie in care respingerea si manipularea erau lite motivul existenței mele. Tot atunci am facut si o depresie  din care m-am ridicat singura intelegand procesul si resetandu-mi valorile vietii.

Am parasit acea relatie si am respins  timp de 4  ani pe acel partener care cauta sa reluam relatia. A fost un mare  moment de vindecare iar acest partener mi-a servit ca si ,,instrument”.

Acum ii port recunostinta!

Sesizam aici ca:  am reusim sa ma ,,adun “ si sa urmez un singur mare obiectiv: sa nu  renunt nici o clipa la obiectivul meu – acela de a-l respinge pe acest partener oricat este nevoie si in orice mod.

 

Uneori  rana de respingere poate fi  confundata cu rana de abandon .

 

Diferenta dintre rana de respingere si rana de abandon  este ca

a respinge  = a expulza , a indeparta , a evacua,  folosind expresia ,,nu mai vreau”

 

Rana de abandon= a te indeparta de ceva/ cineva pentru  altceva/altcineva ,

foloseste expresia,, nu  pot , nu mai pot “ trebuie sa renunt la…

 

Aici se regasesc  cei care  nu au fost  doriti, sarcina a fost o intamplare nefericita sau  copii nu au avut sexul dorit de parinti.

 

In cazul meu, mama  si-a dorit baiat iar tata nu si-a dorit copii deloc.

Mama  a dezvoltat diverse forme de somatizare prin care cauta sa renunte la sarcina ( s-a imbolnavit grav in timpul sarcinii  si vroia sa i se faca  chiuretaj  insa medicii  au decis sa pastreze  sarcina.

Dupa o vreme acesta dorinta de respingere s-a manifestat din nou si  iar  sarcina era sa ,,fuga”  de data asta singura . Iarasi au intervenit medicii si  au  ajutat sarcina sa mearga pana la termen.

 

Aici se intelege ca  deja se activa rana( intrauterin ) -respingerea- si conform legii sincronicitatii  exact in acel moment am primit sustinere in procesul meu de vindecare, nu am mai fugit ci am ramas!

 

Sufletul a ales intentionat acesti parinti si toate contextele de viata care imi  activeaza si oglindesc rana ce o am de vindecat.

 

Vin cu aceasta rana  pentru  ca am de lucru cu  a ma accepta  sa exist , sa fiu eu insami.

 

Acelasi  comportament al parintelui  poate activa rana de respingere pentru   mine,

insa daca tu ai alta rana de vindecat  in tine v-a activa acea rana

, depinde care este planul de evolutie al sufletului tau.

 

De ex: daca mama  imi spune : ,,pleaca de aici ca am treaba, nu am timp de tine”   eu cu rana de respingere ma voi simti respinsa,

insa tu cu rana de umilinta de exemplu,  ( despre care vom vorbi in alt episod video) te vei simti umilita,

Iar o alta persoana cu rana de tradare se va simti tradata in relația pe care  simtea ca o are cu mama sa

 

Vom duce cu noi aceste rani prin viata  si vom  dezvolta sentimente   negative fata de părintele de acelasi sex  si nimeni nu este de acuzat pentru asta.

 

Ca sa vindeci trebuie mai intai sa ajungi in durere, altfel ce ai vindeca?

 

Acesta masca ( de fugar ) caracterizeaza  foarte bine  respinsul deoarece   el /ea arata ca si cum ar cauta sa fuga,  sa se eschiveze  atat prin aspectul fizic cat si prin modul de comportare si relationare.

Respinsul este foarte retras, cauta sa se ascunda,  sa nu fie vazut, este tacut ,  copilul acela  prea cuminte, el  sta in spatele clasei, chiar daca știe raspunsul la scoala nu ridica mana sa raspunda.

 

Rana de respingere dezvolta frica de succes, 

Pentru  ca  asa cum spuneam  respinsul are dificultati in a se  afirma,  a fi el – acela care este dat sa fie.

Daca atinge sucesul   ii este teama ca va fi respins prin critica si obiectii,  de aceea prefera sa stea in anomimat ca sa nu il doara rana respingerii.

 

Fugarul isi vindeca rana   prin curaj, asumarea  si demararea unor proiecte ce par irealizabile in ochii celorlalti.

 

El le  poate realiza, pentru  ca toata  durerea, ura, acumularea acestor energii ii da o mare forta   si prin introspectie si imaginatie  poate sa faca  lucruri marete.

Iar sucesul precedat  va fi atunci doar o consecinta  fireasca a acestor fapte, nu un scop.

 

Sunt Psiholog Cristina Glaman

si  lucrez de 11 ani    cu beneficiari care  s-au vindecat de aceste rani.

 

Personal am trait acesta experienta si am dobandit multa cunostere in acest fel.

 

Cred si vad ca Ranile noastre sunt Binecuvantarile noastre.

 

Draga mea,

aboneaza-te la  : www.cristinaglaman.ro

pentru  a te informa  si a te vindeca de  ranile tale.

 

Si nu uita,

 

Fericirea se invata, 

De oriunde ai fi , incepe cu tine !

 

 

 

 

Lasă un răspuns