Despre Rana de Nedreptate


O persoană cu Rana de Nedreptate venita spre vindecare,  se simte nedreptatita prin faptul ca ori nu primeste cea ce considera ca merita ori primeste  mai mult decat considera ca merita.

 Rana se activeaza intre 4-6 ani.

 In relatia cu  parintele de acelasi sex.

 Nedreptatitului i se   pare nedrept sa nu i se permita sa se manifeste  autentic,

 sa fie el insusi.

Asta se reflecta in acele modalități de educatie  in  care copilului i se cere sa se

comporte ,,ca -lumea” 

asa cum considera parintele ca trebuie, 

sa nu-si faca parintii de ras( asadar parintii se tem pentru imaginea lor, nicidecum  nu pun in calcul  nevoile copilului)

 Copilul nedreptățit    se naste alaturi de parintii care ii arata rana prin  atitudinea  lor foarte rigida si restrictiva, parnti care ii impun  reguli, norme,  in asa mod incat copilul sa se inversuneze si sa vrea sa FIE si sa FACA lucrurile asa cum simte( copiii incapatanati)

In aceste relatii  apar conflicte,  iar copilul nedrepratit isi urăște parintii pentru  ca sunt  optuzi, si nedrepti   detestandu-le  strictetea   educativa, deoarece  considera ca nu e  normal  sa-i iei dreptul cuiva de a fi cine doreste sa fie.

 Nedreptatitul  dezvolta masca RIGIDULUI pentru a se apara.

 

Ca si atitudine nedreptatitul  isi încrucișează bratele pe piept ca si  scut de aparare.

 Poarta  haine negre sau inchise la culoare.

Rana defineste individul prin a nedreptății si a fi nedreptățit.

 Este invidios pe cei care considera ca au  pe nemerit  anumite beneficii  si crede ca este invidiat pentru  ca  are ceva mai mult decat cei din jurul lui. Dealtfel isi atrage astfel de oameni.

Desi sunt multe asemanari intre respins si nedreptatit, acesta din urma nu cauta sa se ascunda.

Ca si aspect fizic,  RIGIDUL are un  corp bine proportionat si o talie subtire. 

  Este preocupat sa nu se ingrase, iar dacă se ingrasa,  kilogramele se distribuie armonios  pe corp.

 Rigidul poarta haine mulate si mereu isi accentuează talia cu cordon, curea.

Au o piele frumoasa,  privire stralucitoare, miscari iuti dar rigide,  barbia ingusta  gatul drept si tantos.

Daca  te regasesti in aceste descrieri înseamnă ca rana ta este una profunda.

 Cu cat sunt mai multe trăsături amprentate pe fizicul si atitudine ta, cu atat rana este mai grava. 

Cu cat aceste trasaturi sunt mai putine si  slab aspectate cu atâta rana este mai superficială.

 

 Rigidul  vede ca este apreciat pentru  ceea ce face decat pentru ceea ce este, de aceea   este performant si caută sa se descurce singur devreme.

 Nu cere ajutor decât un ultimul moment.

 Rigidul pare ca nu are niciodată suficient timp,  deoarece insista foarte mult pe o sarcină incercand sa o execute perfect, la fel ca si dominatorul  insa  acesta nu are timp deoarece il preocupa  controlarea  sarcinilor  altora.

Ii este teama de autoritate pentru  ca in copilarie a învățat ca autoritatea are intotdeauna dreptate si nu a avut puterea sa conteste.

 In viata adulta, autoritatea este o provocare pentru Rigid deoarece  ii face se se simta frustrat atunci cand discuta  pe un subiect  care   in mod evident autoritatea il nedreptateste  sau  deformeaza realitatea. 

 

 Daca primeste un premiu pentru  ceva la care nu a lucrat foarte mult,  consideră ca nu este  drept si  isi va atrage situatii de pierdere astfel incat sa-si echilibreze balanta meritului.

Rigidul considera ca trebuie sa faci lucruri extraordinare ca sa  primesti  un premiu, de aceea  ei  presteaza munca  benevol  pentru ca nu considera ca e mare lucru ce au oferit.

Vindecarea   consta in a-si permite  sa-si aprecieze valoare si a se bucure de darurile primite. Si chiar sa ceara  remunerații pentru munca prestata,  este o mare provocare pentru Rigid, cand insa a reusit si se simta in armonie cu  a cere rasplata pentru munca lui  sau a accepta cu  bucurie un premiu,  atunci Rigidul  este in proces  de vindecare.

In conversatie foloseste adesea  cuvinte ca : întotdeauna, niciodata, foarte, corect, deacord, bine,  cu siguranta,   asa este.

Nu acceptă  explicațiile  evazive si cere clarificări, vrea sa auda lucrurile pe nume.

 Le este teama de greseala si mereu cauta sa se asigure ca fac bine un anume ceva.

 

Pielea  este  organul de apărare al organismului,  iar dacă rigidul  se găsește in multe situatii in care simte nevoia se se apere,   dezvolta afectiuni ale pielii,  care cauta sa-l ,,ajute” sa indeparteze pe acei oameni de langa el.

 

Personal,  avand intr-un procent destul de mare din aceasta rana, am dezvoltat o foliculita rebela la tratament in perioada in care  traiam alaturi de un  partener  abuziv.

 De asemenea aveam  si o acneee  severa  ( cosuri din alea mari, sub piele care dor  si  lasa urme vinetii.. -oribil) care nu se tratau cu nici un medicament.

 Iesind din acea relatie toxica, nici nu am observat cand   mi s-au   vindecat ranile de foliculita  iar acneea  dispăruse de pe fata  si  nu ma mai  dureau  urmele. Asta doar  am sezizat intr-o zi, fara sa  mai fac niciun tratament pentru  ca nimic nu   avea efect.

  

Deasemenea  imi amintesc o intamplare din  copilărie, fiind eleva   in scoala primara  o   profesoara imi   plesnise trei palme peste fata  de   mi-au  scanteiat ochii pentru ca ea era convinsa ca eu  i-am aruncat un papuc in cap

De fapt acel papuc nu a fost aruncat de nici un copil.

 Eram in  pauza si copii fugeau si se imbulzeau  sa iasa  din scoala iar papucul din greseala a fost impins si a cazut de la etaj fix in capul profei.

 Dar pentru ca eu si inca doua fete ne legam la papuci, retrase din calea  puhoiului de copii profa a considerat ca  una din noi a aruncat intenționat cu papucul in capul ei.  

Mie mi-a tras 3 palme iar celorlalte doua fele  doar cate una…. de ce ???? 

as intreba-o si acum … insa tot ce conteaza este ca inca din copilărie mi se contura foarte vizibil acesta rana.

 Acum amintindu-mi aspectul  fizic al profei, acesta   avea rana umilintei si rana tradarii, era o zdrahoaie de femeie masiva si robusta… deci  si-a încărcat si mai mult karma cu mine … ghinion…. :))) ((((

 

Apoi  imi amintesc ca  purtam toate hainele  stranse in talie.

Pana si paltoanele  le legam cu sfoara( eu am crescut la tara )  asa ca ma,, incingeam” ( asa se zice la a te lega la mijloc) cu ce gaseam prin casa.

 Am ramas cu ideea ca cel mai bine mie imi sta ,,incinsa” in talie si chiar si acum imi iau haine care accentuează talia.

 Acum insa sunt constienta cand reactionez din rana  si  stiu cum sa ies pentru a-mi afirma pozitia in fata autoritatii fara teama si  am invatat sa-mi inving teama oferind argumnete si explicatii pertinente  si rectionand defensiv atunci cand autoritatea cauta sa ma puna la punct.

 Rigidul este adesea nemulțumit pentru ca el considera ca nu e corect asa cum s-a procedat  intr-un anume context.

 Este foarte exigent cu el insusi dar si cu cei din jur, insa si cei din jur devin exigenti, cerandu-i perfecțiunea si daca asta nu se realizeaza, ei voi fi nemultumiti de Rigid…  este energia care o propaga si o culege Rigidul.

Se vindeca atunci cand accepta ca fiind perfecte lucrurile făcute imperfect.

In acest sens in mod inconstient  eu caut de exemplu sa nu șterg un geam perfect, mai las niste urme pe el,

Imi place cifra 9 nu 10, 

  cand  fac curățenie  intentionat dar inconstient ca motivatie, mai las niste colturi de casa neaspirate. Desi vad asta si nu imi place, ma acomodez cu sentimentul imperfecțiunii facuta de mine ca sa ma pot acomoda si cu imperfecțiunile celorlalt i-  si merge…

Dar nu-ti recomand ca si  tehnica de vindecare conștientă sa faci asta  pentru ca  asta exerseaza  si  delasarea sau nefinalizarea lucrurilor si nu este dea mai dezirabilă  chestie pe care vrei sa o obții de la tine.

Acum pentru  ca am constientizat  ca  atunci cand   sterg  geamul , nu-o fac corect  mi-am scimbat mind set-ul  si  il vreau sters bijne si  imi  incadrez   atitudinea,  respectiv imi spun ca eu aleg in mod intentionat sa fac asta bine nu din automatism, nu din rana , iar daca nu las nici o urma, nu înseamnă ca altcineva este imperfect   raportat la mine… 

adica reset -mindsi merge … nu mai judec  oamenii.

 Rigidul este mereu in acțiune pentru ca  nu i se pare firesc sa se odihneasca ,  relaxarea este ceva ce nu  contine in vocabularul lui, deasemenea acest lucru  le cere si celor din jur. De aceea Rigidul adesea ajunge la epuizare si  burn-out.

 Rana de nedreptate  impactează puternic valoare  de merit a   rigidului. 

El  considera adesea ca nu merita, fiind nedreptatit de chiar el insusi.

 Acest sabotor este foarte puternic  si tine  individul in loc, el   nu poate sa evolueze pentru ca el considera ca nu e el  cel care sa merite ceva apoi este nemultumit si invidiaza pe cei care isi primesc meritele cu bucurie si spune ca  nu e drept pentru  ca el a muncit mai mult ca ceilalti  si totusi nu are acele beneficii …  

Asadar  rana este sabotorul  care  chinuie si  franeaza  Rigidul in evolutia sa.

Eu inca lucrez la aceasta rana  si ii simt forta cu care ma manevreaza din inconstient de parca as fi o marioneta si nu este deloc usor sa  o inving.

Avand destul de puternic amprentata si rana de  Respingere, iti poti imagina cata lupta se da in psihismul meu pentru  vindecare si compasiunea față de mine insami… si nu reușesc totdeauna… si iasa prost… si cad in propria dizgrație  si caut sa ma ascund, apoi ma recunosc ,  ma accept, ma liniștesc si  iar   o iau de la capat cu tema facuta…. si  mai castig o bila alba dar drumul e lung… e pana la capat…

Emotia  dominatoare a Rigidului este furia – care cell  maii adesea o indreapta care el insusi  autoinvinovatindu-se si  autopedepsandu-se.

 Rigidul intampina dificultati in a se lasa iubit si a  oferi iubirea. 

 Este considerat o persoana rece insensibila,  insa el doar isi protejeaza rana

Chiar este foarte sensibil si percepe  emotiile in nuanțe si intensitati de finete.

 Rigidul  este expert in autocontrol si  se îmbolnăvește foarte rar, este foarte disciplinat si nu intelege  pe masochist  de exemplu, cum de nu-si impune regim alimentar daca vede ca se tot ingrasa. 

Asta înainte sa cunoască aceste tipologii.

 Acum ca le cunoste, poate  intelege ca  masichistul  se ingrasa,  nu pentru  ca mamanca, ci pentru  ca pune singur pe umerii   multa greutate.Cand isi vor vindeca rana, greutatea lor  va scadea de la sine  asiciat desigur  cu o lipsa a nevoi de a manca in   exces.

 

 ,,Cunoaște adevărul si adevărul te va elibera”!

 

 Rigidul  are bun gust si este atras de tot ce este elegant si nobil, pune un mare accent pe onoare.

 Rigidul are infatisarea cea mai sexy insa in relatia intima intampina dificultati in a se abandona placerii sexuale.

Ii este teama de angajamente pentru  ca  se teme de  durerea ranii de  autoinvinovatire  in cazul in care nu face alegerea perfectă( si cum  perfectiunea nu exista, sansa ca rigidul sa sufere din propria idealizare este foarte mare).

 Prefera alimentele sarate, crocante si este vegetarianul   convins pentru  ca fiind foarte sensibil, empatizeaza cu  sentimentul de  teama al animalului la momentul sacrificarii si nu doreste sa ingere acesta spaimă prin carnea consumata.

 

Afecțiunile de care suferă rigidul:

 

 -intepenirea gatului,  spatelui,  sau  in poziția in care lucreaza.

-burn-out, epuizare fizica si  mentala

– boli  pe faza acuta- care exprima furia, starea  de apogeu: tendinita, artrita,

–  boli de piele – mereu cauta sa se apere si cand nu mai poate, pielea dezvolta ,,tehnici de aparare”.

 – constipatie-  datorita  tiparului de  autocontrol.

– boli de ficat-  meridianul furiei

– probleme de vedere  la distanna – nu vede perspectivele   cele  mai bune, cele  perfecte

 -de  aproape-  nu  vede ca solutia este chiar sub nas – nu crede ca poate fi asa de aproape .

 Rana de nedreptate  este aproape întotdeauna acompaniata de rana de respingere, asa cun si rana de tradare este acompaniata sau precedaa de rana de abandon.

 In cazul nedreptatii,    individul a fost respins  in prima parte a existentei lui din pantec pana la varsta de un an,  apoi pentru a se adapta cand incepe sa-si  constientizeze existența si  invata modalități de a  intra in gratiile părintelui de acelasi sex, cauta sa faca totul  cat ma bine  dezvoltand acesta perfectiune si autocritica maladiva,  ceea ce ii va stirbi stima de sine  și propria valorizare  iar lupta lui pentru  autovalorizare si merit este una  asidua, cu rezultate slabe pentru ca lupta conta propriului curent.

 Doar vindecarea acestei rani il poate ajuta pe Rigid sa depășească acest blocaj ce-i sta in fata   propriei   afirmari. 

Ca si fugarului,   Rigidului  ii este teamă de succes si  se autosabotaza in a-l atinge.

A vindeca aceste rani  nu este tot procesul 

 si in nici un caz nu este partea cea mai grea- desi este.

 

 A vindeca este doar o parte a proceslui

Mentinerea in această stare de vindecare este partea cea mai grea,

 pentru ca acesta ,,intretinere” nu se incheie niciodata sau …  doar atunci… cand …

 

 Sa iti exersezi recunoașterea reacțiilor ce vin din rana,

 sa  te  detasezi  de context pentru a iesi din reactia  generata de rana,

 sa inveti sa te recunosti pe tine 

  in starea de autenticitate si sa Cresti in asta … aici e toata arta!

 

  Totul e greu pana  ne-apucam de treaba

Si de-atunci  in colo nu mai este 

 Fericirea se invata, 

De oriunde ai fi, incepe cu Tine!

 

 

 

 

Lasă un răspuns