Complexul Oedip pe scurt si pe-nteles

 

Complexul Oedip este  un concept  psihologic si pleacă de la un mit  antic in care Oedip, fiul regelui din Teba, fără să știe, își ucide propriul tată, Laios, și se căsătorește cu mama lui, Locasta.

 În psihologie, complexul Oedip simbolizează atasamentul cu substrat erotic al copilului, cu parintele de sex opus.

Acest complex de instincte, senzatii, nevoi si emoții inconștiente ale copilului, fuzioneaza cu parintele de sex opus si  ii creaza stari de angoasa si gelozie fata de parintele de acelasi sex.

Adica fetita o gelozeste pe mami pentru ca vrea sa fie preferata lui tati.( complexul Electra-  aceasi chestie doar ca defineste relatia tata -fica)

Baiatul  il gelozeste pe tata pentru ca el doreste sa fie   barbatul favorit al mamei, acesta luptand cu tatăl sa o apere pe mami si sa o ajute la treburi, mincind cu greu pentru  a intra in gratiile acesteia.

 Vedem in viata de zi cu zi ca fetele  sunt mai atasate de tata iar  baietii deveniti barbati isi venereaza, iubesc si respecta mama  mai mult decat sotia lor. Desi nu se pune problema comparatiei, unii barbati care nu au iesit din complexul Oedip raman cu o stare nostalgica  si de adoratie fata de mama lor,  lucru care ii împiedica in  relationarea sanatoasa cu  o parteneră de cuplu, deoarece nici o femeie nu este ,, la fel de buna ca mama”.

Aceasi problema se pune si in cazul fetelor. Daca complexul Electra nu este bine gestionat de parinti,  fetita va rămâne intr-o stare de adoratie fata de tatal ei  si  nici un barbat nu va fi suficient de bun.  

De obicei  acest ,,insuficient” este argumentat prin pretexte de genul : nu-i destul de inalt, nu are ochii care-mi plac mie( asa ca ai tatei)   este prea scund, este gras, slab, etc . De fapt aceasta femeie este blocata in complexul Electra.

Aceste complexe  descrise de Sigmund Freud, negestionate,  genereaza in psihismul persoanei,  COMPLEXE ( persoane complexate)  care ii vor  crea dificultăți in relația intima  si vor fi greu de explicat pentru ca aceste complexe Oedip si Electra  se activeaza in jurul varstei de 2-5 la fete si 3-6 la baieti   iar daca fuziunea afectiva cu parintii este foarte fina,   un adult cu complex oedipian nerezolvat   isi va interpreta  reacțiile  prin prisma afectiunii care  i-o poarta parintelui si nicidecum nu va sti ca inca nu a depasit acest complex.

Cum poate fi depasit complexul Oedip?

Parintii sunt cei care vor avea o contribuție substanțială in eliminarea acestui blocaj, apoi cand copilul creste  si  invata constient sau inconstient anumite reguli  si principii   ce tin de moralitate, obiceiuri ce țin de cultura locului, acest complex se diminuează.

 Insa nu trebuie asteptat pana cand  acest copil va crește deoarece e posibil sa fie tardiva interventia.

Chiar cand apar  primele  gesturi de gelozie, usor-usor  mama ( in cazul  baiatului  si tata in cazul fetei) trebuie sa arate gesturi de afectiune  egale atat pentru copil cat si pentru parintele in cauza.

 Daca fetita este geloasa ca tati o pupa pe mami, atunci tati trebuie sa o pupe si pe fetita,  sa-i declare iubirea la fel ca mamei si ca amandoua sunt iubitele lu’ tati  si pe amandoua tati le iubeste la fel.

 Exact in acelasi mod trebuie sa se petreacă lucrurile si  in cazul baietelului.

Este doar un exemplu de conduita   ce poate fi gestionat de parinti si cu foarte bune rezultate privind iesirea din acest complex  a unui copil  care in acest fel isi dezvolta  o sexualitate sanatoasa si o raportare   armonioasa  in relatia de cuplu, 

Altfel,  copilul oedipian va fi tipul / tipa dificila, pentru care ,,nimeni nu-i  destul de bun”  iar relatiile cu parintii pot ramane  dizarmonioase  aplificandu-se   in viața de adult.

 

DISTRIBUIE

sa dam folosul mai departe!

 

This Post Has 2 Comments

  1. קמגרה

    Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

Lasă un răspuns